Study finds: breng veel tijd door in de natuur voor de mentale en fysieke gezondheid

natuur

Wat we de laatste jaren duidelijk hebben geleerd, is dat de natuur ons gelukkig maakt. Uitgestrekte groene gebieden zijn een verademing voor onze geest en frisse lucht stelt ons in staat de wereld helderder te zien. Wereldwijd wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar wat de natuur kan doen voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het mooie is dat deze resultaten veel verder gaan dan een tijdelijke humeurboost.

Zo is er bijvoorbeeld uit diverse Japanse onderzoeken gebleken dat lange wandelingen door het bos erg goed voor ons zijn. Voordelen die hierbij komen kijken zijn: een lagere bloeddruk, een verhoogde activiteit van natuurlijke killer cellen in ons lichaam, een verbeterde immuunfunctie en geestelijke gezondheidsvoordelen. 

Tijd in de natuur

Hoeveel tijd hebben we nodig in de natuur? De exacte hoeveelheid tijd kan per persoon variëren. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de gezondheidsvoordelen die men eruit wil halen. Deze studie (gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports) zegt dat zowel mannen als vrouwen (ongeacht hun leeftijd) significant meer kans hebben op een goede gezondheid als zij minstens 2 uur per week in de natuur doorbrengen. 

Deze studie werd gedaan bij meer dan 20.000 mensen. Wat ook geconcludeerd werd is dat de tijd die men in de natuur doorbrengt verdeeld kan zijn. 17 minuten per dag is bijvoorbeeld goed om een positief effect te merken. Terwijl 2 uur (direct) in de week dus ook een goede optie is.  

Wat voor soort

Het type natuur is eigenlijk niet zo van belang. Of je nu kiest voor het plaatselijke park, het strand of een bos, het is allemaal goed. Niet iedereen heeft het meest prachtige bos tot zijn of haar beschikking in de directe omgeving. Vaak zul je even de hort op moeten om daar iets van te zien. Gelukkig hebben we allemaal wel een ‘groen’ stukje wat niet al te ver buiten handbereik ligt. Met of zonder hond zijn dit ideale plekken om te lopen.

LEES OOK: Omega-3-vetzuren: belangrijk voor onze algehele gezondheid.

Natuur is helend

De natuur kan haar helende krachten op diverse manieren uitoefenen. Ten eerste kan de blootstelling aan de natuur een belangrijke rol spelen bij het reguleren van ons autonome zenuwstelsel en het onderdrukken van een vecht-of-vluchtreactie. Evenals het verlagen van de niveaus van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Daarnaast hebben bij inademing bepaalde antimicrobiële verbindingen die door bomen en andere planten worden uitgestoten, fytonciden genaamd (eigenlijk essentiële oliën van planten), een positief effect op het immuunsysteem.

Kort samengevat: om ons gezondste, gelukkigste zelf te zijn, hebben we absoluut de natuur nodig. Beschouw dit als een goede motivatie om die wandelschoenen aan te trekken, of je hond mee te nemen voor een extra lange wandeling in het park dit weekend. Geniet!

Tip: Gezien je geïnteresseerd bent in het hebben van een goed mentale en fysieke gezondheid (en graag in de natuur bent), is mijn OERactief week ideaal voor jou. 

Je gaat de oude bekende stressfactoren weer terugbrengen in je moderne leven. Door een intensieve training van 5 dagen herinnert je lichaam zichzelf weer hoe het op oude prikkels moet reageren. Hierdoor versterk je je immuunsysteem, met als resultaat gezondheid en flexibiliteit. Om een complete reset mogelijk te maken is een optimale dosis noodzakelijk. Uit onderzoek blijkt dat we hiervoor 5 dagen nodig hebben.

De OERactief week biedt uitkomst bij klachten zoals onder andere reuma, diabetes, schildklieraandoeningen, darmziekten, overgewicht, hormoonklachten, chronische moeheid, fibromyalgie en psychische klachten.

Het programma bestaat uit:

– Wetenschappelijke basis: Biomedische onderzoeken voor en na de OERactief week.
– Gezonde maaltijden en vasten: Gezond en lekker eten. Maaltijd en drink frequentie reduceren.
– Beweegtraining: HIIT training, wandelen, fietsen. Allerlei vormen van beweegtraining komen aan bod.
– Hitte: Lichaamstemperatuur verhogen tijdens hitte dagen.
– Koude: Temperatuur verlagen tijdens koude dagen.
– Bioritme: Vermijding van kunstlicht. Het dagschema is aangepast op het oorspronkelijke bioritme.
– Fermenteren: Maak je eigen probiotica en leer het belang van bacteriën.
– Ademhaling: Zuurstofrijk en zuurstofarm door ademhalingsoefeningen.
– Balans: Balans inspanning en ontspanning.
– Behoeften: Leer te luisteren naar je behoeften.
– Ondersteuning: Professionele begeleiding door gecertificeerde coaches.
– Complete reset: Herstel van flexibiliteit en fitheid door de intensiteit van het programma.

Klinkt je dit als muziek in de oren? We zien je graag terug tijdens ons OERactief aanbod.

All search results