Drie redenen waarom buiten trainen (in de kou) zo goed voor je is

kou


We hoeven jou als lezer op het OERactief platform, waarschijnlijk niet meer te overtuigen van de voordelen van koudetherapie (of cryotherapie). Maar voor het geval je toch wat onderzoek wilt doorbladeren: koudetherapie wordt in verband gebracht met een uitgebalanceerde ontstekingsreactie, verbeterde slaap, spier- en gewrichts gezondheid en stemming ondersteuning. Tal van experts op het gebied van levensduur zijn enorme voorstander van kou. 

Natuurlijk hebben we niet allemaal toegang tot een ijskoude watermassa of de tijd om in een ijsbad ​​te zitten. Je kunt de vruchten plukken van een ijskoude douche, maar laten we eerlijk zijn: het kan moeilijk zijn om de wilskracht op te brengen om de kraan helemaal tot het vriespunt te draaien (vooral in de winter). Gelukkig kan buitensporten vergelijkbare effecten hebben als koudetherapie.

Lees hier waarom je het buitenleven wil omarmen in de kou, vooral tijdens het frisse seizoen:

1. Emotionele veerkracht ondanks kou

Het verband tussen koude therapie en geestelijke gezondheid is goed gedocumenteerd: onderzoeken tonen aan dat acute blootstelling aan koude de nervus vagus activeert, wat op zijn beurt de kalmerende effecten van het parasympathische zenuwstelsel versterkt en de vecht- of vluchtreactie tegengaat.

Blootstelling aan koude, met name onderdompeling in koud water voor het gezicht, is een van de beste manieren om die nervus vagus te versterken en je zenuwstelsel dat soort veerkracht te geven. Wanneer je nervus vagus wordt afgezwakt, kan hij effectiever communiceren met de rest van de organen – het hart, de longen, het middenrif, de hersenen – en kan hij ook op een veel verfijndere manier op stress reageren.

Buiten sporten is natuurlijk niet hetzelfde als je gezicht in een kom met ijs dompelen of een koude douche nemen. Als je naar buiten gaat en traint in de omgevingstemperatuur, bij voorkeur 55 graden of lager, krijg je enkele van de voordelen. Niet zo veel vagale zenuw stimulatie als je zou krijgen door onderdompeling in koud water, maar het heeft wel effect.

2. Geestelijke fitheid in de kou

Een van de belangrijkste voordelen van buiten sporten is natuurlijk dat je buiten bent. Afgezien van de voordelen van buiten zijn in de natuur, is buiten sporten een onvoorspelbare ervaring. Er zijn allerlei dingen die buiten gebeuren die onvoorspelbaar zijn en meer stimulerend voor de geest zijn. Je moet bijvoorbeeld je omgeving in de gaten houden terwijl je rent, zodat je niet struikelt over een rots, boom, persoon, enz. Terwijl als je op een loopband rent, het gemakkelijker is om mentaal uit te checken. Deze mentale stimulatie is net zo belangrijk bij het versterken van je lichaam, wanneer je je moet concentreren op het koude weer. Het dwingt je om uit je hoofd te komen op een manier die een zekere mentale, fysieke fitheid bevordert.

LEES OOK: Radicchio: deze vrij onbekende bladgroente ondersteunt jouw vertering.

3. Bloedsuikerspiegel

Er is niets dat de bloedsuikerspiegel beter onder controle lijkt te houden dan koude. Onderzoek toont zelfs aan dat intermitterende blootstelling aan koude de productie van bruin vet activeert (een metabolisch actieve vorm van vetweefsel die energie verbrandt om warmte te creëren en de lichaamstemperatuur te beheersen) en de glucoserespons in evenwicht houdt.

Tot slot:

Onderdompeling in koud water is in verband gebracht met talloze gezondheidsvoordelen, maar als je niet de kracht kunt vinden om je gezicht of lichaam in een ijsbad te dompelen (of onder een ijskoude douche te stappen), kan buiten sporten in de kou vergelijkbare effecten bieden. Het kan je op zijn minst helpen bij koudetherapie en misschien (heel misschien!) inspireren om thuis een koude douche te nemen.

All search results