Radicchio: deze vrij onbekende bladgroente ondersteunt jouw vertering

Radicchio

Radicchio is het soort bladgroente welke (mits goed bereid) heerlijk kan zijn en een hoop voedingsstoffen aan elke maaltijd kan toevoegen! Het ‘probleem’ is dat de meesten van ons geen idee hebben wat ze met radicchio moeten doen, of hoe ze het moeten bereiden. En daar helpen wij je maar al te graag bij.

Maar wat is radicchio nu eigenlijk?

Radicchio behoort tot de categorie witlof groenten. Als je nog nooit radicchio hebt gegeten, is de kans groot dat je het hebt gezien bij de supermarkt of op een markt. De bladgroente wordt vaak aangezien voor rode kool dankzij de paarsrode buitenkant. Afhankelijk van de variatie kan de kleur variëren van diep paars tot kastanjebruin of rood. En daarnaast zie je witachtige, groene geribbelde lijnen door de bladeren – dit is een van de belangrijkste manieren om kool en radicchio te onderscheiden. 

Wat de smaak betreft, het kan behoorlijk bitter zijn. Het is veel steviger van structuur dan sla of romaine en de smaak kan bitter en aards zijn. Dit is dan ook waar de juiste kookmethoden in het spel komen: wanneer radicchio wordt gekookt kan het helpen die bittere smaak te verzachten.

De voedingsvoordelen:

Omdat radicchio een groente is, kun je er zeker van zijn dat hij boordevol vitamines en mineralen zit. Het bevat van nature weinig calorieën en veel vitamine K, vezels en zink. Vezels helpen je langer een verzadigd gevoel te geven en zijn een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon. En vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die een sleutelrol speelt bij het ondersteunen van de gezondheid van de botten. Zink helpt tevens een gezond immuunsysteem te ondersteunen en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Zink is noodzakelijk voor het onderhoud en de ontwikkeling van immuuncellen. Radicchio zit tevens boordevol antioxidanten, (anthocyanines genaamd), die je lichaam op cellulair niveau helpen ondersteunen.

LEES OOK: Study finds: breng veel tijd door in de natuur voor de mentale en fysieke gezondheid.

Koken met radicchio

Als de bittere smaak je niet erg vindt dan kun je deze veggie zeker eens rauw te eten. Als je het liever bakt of kookt, zijn er verschillende methoden die je kunt proberen. Je kunt het sauteren, grillen of braden. De meest populaire manier om radicchio te bereiden is in dunne plakjes. Je kunt deze groente ook marineren en low en slow koken of snel op hoog vuur sauteren.

Nog meer gebruiken

Hoewel er geen regels zijn voor het consumeren van voedsel (inclusief radicchio), zijn er een paar manieren om van deze groente te genieten als je er nieuw mee bent. De makkelijkste manier om radicchio te eten, is door het in stukjes te hakken en toe te voegen aan je favoriete salade. Je kunt het ook toevoegen aan een roerbak-, soep- of pastarecept of serveren als bijgerecht bij een lunch of diner.

Tot slot:

Het is misschien niet de meest populaire groente maar hij is zeer veelzijdig. Als de rauwe smaak je smaakpapillen niet aanspreekt, marineer en sauteer het dan. Enjoy!

All search results