Omega-3-vetzuren: belangrijk voor onze algehele gezondheid

Omega-3-vetzuren

Iedereen heeft wel eens gelezen of gehoord dat vette vis erg goed is voor onze gezondheid. Makreel, sardientjes, ansjovis en zalm zijn stuk voor stuk prachtige superfoods voor ons hart en voor de hersenen. Dit is zo omdat ze rijk zijn aan omega-3-vetzuren, dus zoals je wellicht al begrijpt wil je dit rijkelijk in je eetpatroon binnenkrijgen. Laten we beginnen bij het begin.

Wat zijn omega-3-vetzuren?

Omega-3-vetten zijn een familie van meervoudig onverzadigde vetzuren met een lange keten, die worden onderscheiden van verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetzuren omdat ze twee of meer dubbele koolstof-koolstofbindingen in de vetzuurketen bevatten. Er zijn drie hoofdtypen omega-3 vetzuren: ALA, DHA en EPA. Je lichaam is in staat om bepaalde vetten (lipiden) uit andere vetten te maken, maar omega-3 vetzuren zijn essentiële vetten die je lichaam niet (ALA) kan maken of die zeer inefficiënt (EPA en DHA) zelf kunnen maken, dus je moet ze in plaats daarvan consumeren. Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor het hart, de hersenen, de gewrichten, de ogen en de algehele gezondheid, ofwel: hier wil je dus echt voldoende van binnenkrijgen.

Waarom men al snel een tekort heeft aan omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren, met name EPA en DHA, zijn voornamelijk afkomstig van vis met een hoger vetgehalte. In tegenstelling tot andere landen waar vis een hoofdbestanddeel van voedsel is (zoals Japan en Korea), schiet de gemiddelde Nederlander te kort in de aanbevolen wekelijkse visconsumptie. En heeft daardoor ook een tekort aan omega-3-vetzuur inname. Laten we even teruggaan in de tijd en het hebben over de wekelijkse vis aanbeveling. In 2000 publiceerde de American Heart Association (AHA) een formeel voedingsadvies van twee porties (idealiter vette) vis per week in het tijdschrift Circulation. Dit is het uitgangspunt voor de algemene bevolking, en die hoeveelheid vis komt uit op ongeveer 500 milligram EPA en DHA per dag om de algehele gezondheid en de gezondheid van het hart te ondersteunen. Uitgangspunten zijn goede punten om mee te beginnen, maar de AHA adviseert een hogere inname van omega-3 uit de zee (1 gram en meer EPA en DHA per dag) voor gerichte cardioprotectieve en cardiovasculaire voordelen. Helaas zou het bereiken van 1 gram EPA en DHA het omega-3-equivalent zijn van het eten van een portie vis per dag, wat gepaard gaat met voor de hand liggende uitdagingen (kosten, zware metalen, bruikbaarheid, enz.).

LEES OOK: Study finds: breng veel tijd door in de natuur voor de mentale en fysieke gezondheid.

Wat is wijsheid

Natuurlijk kunnen (en moeten) we meer vette vis eten om ervoor te zorgen dat we deze gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgen die ons lichaam nodig heeft. Dit is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar, of gewenst. Daarom kan suppletie een uitkomst zijn. Uiteraard is het erg van belang om een goed supplement te gebruiken. Het komt op het volgende neer: Ja, je hebt echt omega-3-vetzuren nodig. En ja, het kan moeilijk zijn om voldoende vis in je eetpatroon te krijgen om ervoor te zorgen dat je lichaam alle EPA en DHA krijgt die het nodig heeft. Indien je over een goed supplement beschikt is het mogelijk om de tekorten op te vangen.

All search results