Wil je meer gevarieerd eten? Zorg dan dat je dit doet

eten

Als we het over de meeste mensen hebben dan is de kans dat zij voldoende gevarieerd eten eten niet zo groot. Zij eten lang niet zoveel groenten als ze denken, vaak zelfs niet wanneer men een plantaardig dieet volgt. In het boek Eating to Extinction wordt beschreven hoe men vroeger tot wel 6000 verschillende planten at. Dankzij onze moderne landbouwpraktijken eten we er tegenwoordig voornamelijk negen. Het is echter mogelijk om de biodiversiteit in onze voeding op individueel niveau te ondersteunen – hierbij een aantal creatieve manieren om daadwerkelijk meer planten te eten.

Stap 1: Maak verbinding met jou ‘voedselomgeving’. Denk maar een aan de Hadza (de laatst overgebleven jager-verzamelaars stammen in het noorden van Tanzania), zij hebben geen enkele vorm van landbouw maar dankzij hun jager-verzamelaars levensstijl hebben ze een zeer divers darmmicrobioom). 

Dat wil niet zeggen dat we allemaal jager-verzamelaars moeten worden. We hebben gewoon een groter bewustzijn nodig van de omgeving waarin we bestaan ​​en de voedsel- en landbouw verhalen die ons omringen. Begrijp het voedsel productieproces en waar je gewassen vandaan komen. Zelfs als je in een stedelijk gebied woont, hoef je niet zo ver te gaan om echt te begrijpen dat er voedselproductie plaatsvindt. Probeer niet alleen diversiteit aan voedsel binnen te halen, maar ook diversiteit aan voedselbedrijven.

Stap 2: Onderzoek diverse manieren waarop je kunt genieten van jouw favoriete voedsel. Laten we voor nu zeggen dat je dol bent op een rijke, romige reep melkchocolade: ondervraag de diversiteit van dat product. Begrijp het verschil van hoe [koemelk] uit Venezuela en Ecuador smaakt, en hoe het bestaat uit de verschillende processen die erbij betrokken zijn. Zijn er verschillen in cacaobonen uit West-Afrika versus Zuidoost-Azië?

LEES OOK: Drie redenen waarom buiten trainen (in de kou) zo goed voor je is.

Indien je een koffieliefhebber bent: wat zijn de unieke verschillen tussen bepaalde bonen en brandmethodes? “We kunnen zelf experts worden in de diversiteit van onze favoriete gerechten. Terwijl je je eigen onderzoek doet, zul je natuurlijk een grotere variëteit van deze voedingsmiddelen in je dieet opnemen. Natuurlijk heeft niet iedereen toegang tot meerdere soorten koffie, kaas of chocolade – verbinding maken met je voedselomgeving kost tijd en middelen. Uiteindelijk is het belangrijk om te doen wat je kunt op het gebied van biodiversiteit: als dat betekent dat je nog een andere soort groente op je bord moet krijgen, is dat oké. Als dat betekent dat u een groen poeder over je maaltijden moet strooien om de voedingswaarde te verhogen, kun je ook die weg inslaan. Als je een relatie creëert met je voedselomgeving, zul je waarschijnlijk een grotere variëteit eten van het voedsel dat je waardeert. Kortom: Biodiversiteit en menselijke verbinding gaan hand in hand.

All search results