De beste duurzaamheid hacks van 2021 die we vasthouden in 2022

Het hebben van een lang leven wordt een steeds populairder onderwerp. De kwaliteit van die jaren is het geen wat er toe doet. Want je kunt wel heel oud worden, maar als je dit op een nare manier wordt is er ook maar weinig aan toch? Om deze reden hebben we een rijtje gemaakt van wat experts met wat fraaie duurzaamheid hacks die in het jaar 2021 centraal stonden.

1. Eet voedsel dat een lang leven ondersteunt.

Duurzaamheidsexpert Dan Buettner zijn vijf favo voedingsmiddelen om langer te leven zijn: zuurdesem, mariadistel, Ikaria-koffie, avocado en bananen. Hoewel er uiteraard meer waardevolle opties zijn, focust hij zich op bovenstaande voedingsmiddelen vanwege zowel hun voedzame eigenschappen als hun gemak. Zijn wijze uitspraak hierover was: “Het beste voedsel voor een lange levensduur is het voedsel dat je gaat eten. Gemak is een van de belangrijkste elementen van gezond eten.”

2. Wees bewust van de effecten van verschillende soorten dierlijke eiwitten.

Volgens geneeskunde-arts Frank Lipman kan het consumeren van dierlijke eiwitten de langlevende genen beïnvloeden na ons veertigste levensjaar. Dit komt volgens hem door de manier waarop het in het lichaam wordt opgeslagen. Uiteindelijk kan het een gen stimuleren dat het vermogen van cellen blokkeert om zich te ontdoen van gestresste of oude cellen om ze te vervangen door nieuwere. Maar is er dan ook nog goed nieuws? Ja zeker. Eén soort dierlijk eiwit heeft dit effect niet op die levensduur genen, namelijk: collageen. Uiteindelijk stelt hij voor om voorrang te geven aan plantaardige eiwitten boven dierlijke eiwitten, met uitzondering van grasgevoerd collageen.

3. Geniet (veilig) van de zon.

Biochemicus Robb Wolf hamert op het belang van het handhaven van een goede vitamine D-spiegel. Onderzoek heeft aangetoond dat het de productie van telomeer bouwstenen kan bevorderen om het DNA in de cellen te beschermen tegen veroudering. Hij merkte ook op dat hoewel er een verscheidenheid aan vitamine D-bronnen is, enige tijd in de zon doorbrengen in hoge mate wordt geassocieerd met een lang leven. Uiteraard is balans essentieel als het gaat om het blootstellen aan de zon en het beschermen van de huid met zonnebrand crème.

LEES OOK: Wil je meer gevarieerd eten? Zorg dan dat je dit doet

4. Geef een hoge prioriteit aan slaap.

Longevity-expert Sergey Young beschouwt slaap als de meest verbazingwekkende longevity-kliniek ter wereld. Het lichaam laten rusten en verjongen is essentieel voor het ondersteunen van de gezondheid van de hersenen, het immuunsysteem, de spieren en de stofwisseling. Bovendien is aangetoond dat het een langere levensduur bevordert. Wat betreft de duur van slaap, zegt hij dat het van de persoon afhangt.

5. Voeg een verscheidenheid aan gezondheidsondersteunende praktijken toe.

Naast slapen benadrukt Young het belang van jaarlijkse gezondheidscontroles, het vermijden van bepaalde dingen (zoals roken, het niet dragen van een veiligheidsgordel en soortgelijke soorten onnodige risico’s). Daarnaast is een plantaardig dieet aan te raden en indien je van vlees of vis geniet, is het verstandig om voor grasgevoerd of wild gevangen te kiezen. Daarnaast is dagelijkse beweging (ook volgens hem) een must voor onze gezondheid. Hij is een grote fan van wandelen en hij vindt het belangrijk om gemoedsrust te vinden door slaap, meditatie, verbinding en doelen.

All search results