Plantaardig eten: hoe krijg je het meeste waar voor je geld?

Plantaardig

Welzijn is geen bestemming. Het is een intentie van moment tot moment die wordt ondersteund door inspirerende routines en geïnformeerde keuzes. Wat is daarbij een belangrijk onderdeel van het proces? Stop nooit met leren en daar ondersteunen we je maar al te graag bij. In dit artikel zullen we het hebben over plantaardig eten en hoe je dit het ‘beste’ doet.

We spreken van een mooi dieet waarbij 85% van de calorieën afkomstig is van volledig plantaardig voedsel. In de westerse samenleving hebben we van dierlijke eiwitten de held van het bord gemaakt. Dit willen we omdraaien. Dit betekent dus niet dat je alle dierlijke bronnen van je bord moet verwijderen. Maar we willen de nadruk minder op vlees leggen en meer op groenten en fruit. Hoe oogst je de voordelen nog meer van het eten van groenten en fruit? Lees hier drie tips om het beste nutritionele waar voor je geld te krijgen:

1. Combineer voedingsmiddelen voor ijzerabsorptie

Wat tevens goed kan werken zijn voedselcombinaties voor ijzerabsorptie, met name non-heem (of plantaardige) ijzerbronnen, waarvan wordt gedacht dat ze minder goed opneembaar zijn in het lichaam. Er zijn een aantal verschillende aspecten van ons dieet die de opname van ijzer kunnen remmen of versterken. Vitamine C is zo’n ijzer verhogende ‘winnaar’. Als je bijvoorbeeld paprika toevoegt aan je kookkunsten (rijk aan vitamine C), kan het een geweldig aanvulling zijn om in roerbakgerechten te gooien. Het kan bijvoorbeeld ook wat citroensap zijn, of aardbeien – deze zijn allebei erg rijk aan vitamine C. Zowel knoflook als ui kunnen de biologische beschikbaarheid van non-heemijzer verhogen. Als je iemand bent die knoflook en ui kan verdragen, zijn er veel onderzoeken die aantonen dat beide de ijzeropname in je voedsel zullen verhogen.

2. Eet elke dag een (donkere) groene bladsalade

Heb je al eens gehoord van het MIND-dieet? Dit is een super gezond voedingspatroon voor de gezondheid van de hersenen.Het is een plantaardig dieet en het legt een duidelijke nadruk op donkere bladgroenten en bessen vanwege hun carotenoïden en voor polyfenolen. Uit een onderzoek van het Rush University Medical Center in Chicago bleek iets heel bijzonders. Er deden 960 deelnemers mee. Degenen die minstens één portie groene bladgroenten per dag aten, hadden hersenen die 11 jaar jonger waren dan ze in werkelijkheid waren (vergeleken met degenen die zelden groenten aten). 

Dit is natuurlijk een erg mooie reden om dagelijks salade te eten. Dit kan bijvoorbeeld een mix zijn van rucola, spinazie of boerenkool. Moeilijk doen hoeft niet, maak gewoon elke dag een grote donkere blad groene salade. Donkere bladgroenten bevatten namelijk veel carotenoïden (met name luteïne), daarom geloven de onderzoekers dat deze groenten zo gezond zijn voor de hersenen. We weten dat luteïne in vet oplosbaar is. Dus als je zo’n salade eet, zal wat olijfolie, avocado of noten en zaden je helpen die carotenoïden te absorberen.

LEES OOK: Wil je meer gevarieerd eten? Zorg dan dat je dit doet

3. Eet gestresste planten, als je kunt

Hoe meer ‘gestrest’ een plant is, hoe helderder de kleuren zullen zijn (en hoe gezonder het kan zijn). Hierbij een klein stukje wetenschap: een fysieke stressreactie zorgt ervoor dat planten anthocyanins en polyfenolen produceren, wat resulteert in heldere of donkere pigmenten (denk aan een gespikkelde stengel broccoli of tweekleurige erfgoed tomaat). Die donkere pigmentatie maakt deel uit van het natuurlijke afweersysteem van de plant. Dit is een teken dat de plant krachtige antioxidanten heeft geproduceerd.

Als we deze gestreste planten consumeren, krijgen we ook die gezonde, veerkrachtige moleculen binnen. Van deze verbindingen (die deel uitmaken van het natuurlijke afweersysteem van de plant) wordt gedacht dat ze een klein beetje stress in ons lichaam veroorzaken maar daar we passen ons op aan. Dus dat is eigenlijk een van de redenen waarom we geloven dat biologische groenten en fruit de neiging hebben iets meer antioxidanten en polyfenolen te bevatten dan conventionele. Ze zijn eigenlijk [gedwongen] om wat meer voor zichzelf te zorgen.

Tot slot:

Eet voldoende groenten en fruit. Zie het alsjeblieft niet als onbelangrijk maar als noodzakelijk. Mocht je deze nog een beetje extra gezond willen maken, probeer dan bovenstaande tips – zo eet je meer plantaardig.

All search results