Multitasken

Oeractief multitasken vrouwen eigenschap

Een van de kenmerken die de vrouw typeert, is haar vermogen om te multitasken. Vrouwen kunnen makkelijk(er) switchen tussen taken, zoals het jongleren met werk, gezin en sociale verplichtingen. Dit vermogen om meerdere rollen te vervullen en verschillende verantwoordelijkheden te dragen, bleek in de tijd van de jager/verzamelaars al noodzakelijk. De mannen hadden een goede focus nodig om te jagen, de vrouwen verbleven rondom de woonplek om daar meerdere taken te  vervullen zoals voedsel verzamelen, het opvoeden, beschermen en verzorgen van de kroost. Deze eeuwenoude rolverdeling stelt vrouwen in staat om een goede balans te vinden tussen werk en privéleven en om succesvol te zijn in zowel hun professionele als persoonlijke leven.

Oestrogeen en de invloed op de veerkracht van vrouwen

Oestrogeen, een belangrijk vrouwelijk hormoon, speelt een cruciale rol in het lichaam van een vrouw. Naast het reguleren van de vrouwelijke geslachtskenmerken, de menstruatiecyclus, de vruchtbaarheid, het libido, heeft oestrogeen ook invloed op de stemming door stimulering van het hormoon serotonine, beschermt het de botten, zorgt voor huidvernieuwing en doorbloeding van de hersenen. Een van de uitdagingen waar veel vrouwen mee te maken krijgen, met name tijdens de menopauze, is het veranderende niveau van oestrogeen in hun lichaam. Dit kan leiden tot symptomen zoals de bekende opvliegers, stemmingswisselingen, hersenmist en vermoeidheid. Uit onderzoek blijkt ook dat de capaciteit van vrouwen tot snel switchen/multitasken, afneemt na de menopauze. Dit wordt vermoedelijk veroorzaakt door veranderde doorbloeding van de hersenen. Het is belangrijk dat vrouwen zich bewust zijn van deze veranderingen en passende maatregelen nemen om hun veerkracht te behouden.

Ziekten en de rol van oestrogeen

Oestrogeen heeft invloed op de veerkracht van vrouwen en het vrouwelijke lichaam. Ook speelt het een belangrijke rol bij de ondersteuning van het immuunsysteem en daarmee bij ziektpreventie. Onderzoek heeft aangetoond dat oestrogeen een beschermend effect kan hebben tegen bepaalde vormen van hartziekten, auto-immuunziekten, huidziekten, depressie en osteoporose. Het is duidelijk dat het handhaven van een gezonde hormonale balans, van vitaal belang is voor de algehele gezondheid en veerkracht van vrouwen.

Levensfase-aanpassing: Een noodzaak voor gezondheid

Naast het zoeken naar een goede leefstijl passend in het dagelijks leven, is het belangrijk dat vrouwen in elke fase hun levensmissie ontdekken en nastreven. Een levensmissie is een persoonlijk doel of doelstelling die betekenis en vervulling geeft aan het leven van een persoon. Het kan variëren van het verwezenlijken van professionele ambities tot het bijdragen aan de samenleving door middel van vrijwilligerswerk of het creëren van een gezonde en liefdevolle omgeving voor het gezin, telkens passend bij de levensomstandigheden.

De kracht en veerkracht van de (moderne) vrouw moet worden gevierd. Laten we vooral niet vergeten hoe belangrijk het is je telkens te realiseren dat je als vrouw ook zelf de regie neemt, eigen keuzes mag maken en je stem laat horen, want dat blijft de allergrootste valkuil van de multitaskende moderne vrouw!

Ontdek jouw kracht en veerkracht als vrouw in elke nieuwe levensfase!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

All search results