Zo kun je aan intermitterend vasten doen en je geestelijke gezondheid ondersteunen

intermitterend vasten

Waarschijnlijk heb je al lang al gehoord over intermitterend vasten en heb je al eerder wat voordelen langs horen komen. Het wordt gezien als een nieuwe trend maar dit is natuurlijk helemaal niet zo. Mensen vasten namelijk al eeuwenlang, dit doen ze vanwege hun cultuur of de helende aspecten van vasten. De laatste tijd worden voordelen als gewichtsbeheersing, immuun ondersteuning, hersen gezondheid en ontsteking vermindering ook veel vaker genoemd.

Intermitterend vasten draagt tevens bij aan de gezondheid van het hart, het denken en het geheugen en het kan de fysieke prestaties verbeteren. Vasten kan ook tevens de biljoenen bacteriën in de darm ondersteunen (wat op zijn beurt de gezondheid van het immuunsysteem bevordert). Ongeveer 70% van je immuunsysteem bevindt zich immers in je darmen.

Veel klanten van Curatief en deelnemers van de OerActiefweek beamen hoe geweldig ze zich voelen als ze vasten. In het begin kan vasten als een hindernis ervaren worden, maar zodra de gewenning ontstaat is men vaak helemaal om. Vaak is er een twijfel die mensen tegenhoudt om te beginnen met vasten. Ze zeggen dan: “Ik wil de voordelen van vasten, maar ik ben bang dat het mijn geestelijke gezondheid geen goed zal doen.”

Geen geknoei met je mentale gezondheid tijdens vasten

First things first: indien je een eetstoornis hebt gehad is intermitterend vasten niet aan te raden voor jou. Tevens is het niet aan te raden indien je worstelt met depressie of angst. Het is daarom verstandig om altijd met iemand te praten die verstand van zaken heeft voor je zelf aan de gang gaat. Het is belangrijk om te erkennen dat, hoewel intermitterend vasten een krachtig hulpmiddel kan zijn, het niet per se de beste (of enige keuze) voor iedereen is.

Als je het wilt proberen, maar bang bent dat het te stressvol is, raad ik aan te beginnen met 12 uur vasten. Maak het jezelf gemakkelijk! Rond het avondeten om 19.00 uur af en schuif het ontbijt de volgende ochtend naar voren (7 uur). Je profiteert nog steeds van alle voordelen van intermitterend vasten, alleen in een tempo dat bij jou en jouw lichaam past.

Kun je door tot 9 uur ’s ochtends zonder ontbijt? Yes! Je hebt nu een vastenperiode van 14 uur gecreëerd – en het mooie is dat je 8 of 9 van die uren slaapt. Omdat je lichaam zich prettiger voelt bij het vasten, kun je experimenteren met verschillende soorten vasten om te zien wat voor jou het beste werkt. Zorg ervoor dat je je bewust bent van de aanpak en check regelmatig in bij jezelf. Zo weet je zeker dat het geen negatieve tol eist van je mindset of geestelijke gezondheid.

LEES OOK: De perfecte ontbijt hack om je bloedsuikerspiegel in balans te brengen.

Voordelen geestelijke gezondheid intermitterend vasten

Als je de mentale gezondheidseffecten van intermitterend vasten in twijfel trekt, is het belangrijk om te weten dat het ook voordelen voor je geest kan hebben. Onderzoek toont zelfs aan dat intermitterend vasten een krachtige stemming booster kan zijn.

Vasten activeert tevens een belangrijk proces dat autofagie wordt genoemd. Autofagie kun je zien als een soort ‘voorjaarsschoonmaak’ voor je lichaam: oude en beschadigde cellen verwijderen en ruimte maken voor nieuwe en gezonde cellen (zodat we op topniveau kunnen blijven functioneren). Het is vooral belangrijk in de hersenen, omdat autofagie helpt om beschadigde eiwitten op te ruimen en de gezondheid van de hersenen te bevorderen.

Tijdens onze OerActiefweek vertellen we je alles over vasten en we zorgen ervoor dat je dit ten alle tijden goed zult uitvoeren.

All search results