5 dingen die je kunt doen om PCOS onder controle te krijgen

PCOS

PCOS (het polycysteus ovarium syndroom) is voor veel (jonge) vrouwen helaas niet onbekend. Gelukkig zijn er veel holistische methodes die men kan toepassen tegen PCOS. Het zijn vaak natuurlijke remedies waar de huisarts (met alle respect) geen weet van heeft. Pak de controle terug over jouw eigen gezondheid. Eerst even in het kort een uitleg over PCOS.

PCOS

Vrouwen met PCOS produceren meer mannelijke hormonen (androgenen genaamd), dan zou moeten. Dit kan de ovulatie beïnvloeden en de normale niveaus van insuline en cortisol belemmeren. We hebben het hier over twee belangrijke hormonen die een verband hebben met stress, gewicht en nog veel meer. De tekenen van overmatige androgeenproductie bij vrouwen zijn onder andere: gewichtstoename, acne, overmatige haargroei en problemen met de eisprong. Hoewel PCOS zich van vrouw tot vrouw anders presenteert, kunnen veel voorkomende symptomen zoals cysten in de eierstokken, onregelmatige of afwezige menstruatie en angst ook zeker aan de orde zijn.

Gelukkig zijn er veel holistische dingen die men kan doen tegen PCOS. Hormonale biochemie is te manipuleren door middel van andere voedingskeuzes. Hierbij 5 actiepunten die jij vandaag nog kunt toepassen om je klachten te verminderen en het genezingsproces te starten.

1. Bloedsuikerspiegel stabiliseren

Uit de bloedsuiker-achtbaan stappen is vaak de eerste (en belangrijkste stap) om hormonale problemen onder controle te krijgen. Het stabiliseren van je bloedglucosespiegels kan een aanzienlijk effect hebben op de symptomen. Tevens is het makkelijk om kleine stappen naar stabilisatie te zetten: een goed werkende tip is om kaneel aan zoveel mogelijk maaltijden en snacks toe te voegen. Dat komt omdat is aangetoond dat het kruid het insuline- en glucose beheer verbeterd en kan helpen om je in balans te voelen.

2. Skip je (ochtend) kopje koffie

Van cafeïne is aangetoond dat het de oestrogeenspiegels bij sommige vrouwen verhoogt. Indien je vatbaar bent voor cysten in de eierstokken is koffie geen goed idee voor jou. Slechts één kopje koffie kan je hele hormonale cascade verstoren. Dit heeft opnieuw te maken met de extra aanmaak van cortisol en insuline die nooit gewenst is. 

LEES OOK: De perfecte ontbijt hack om je bloedsuikerspiegel in balans te brengen.

3. (Minimaal) bewegen

De meest minimale beweging is al zo gewenst! Na het eten is het bijvoorbeeld erg goed om een kleine wandeling te maken. Een wandeling van zelfs maar 5 minuten heeft al een gunstig effect. Het helpt om de glucose efficiënter van je maaltijd naar je cellen te brengen. Het is aan te raden om verspreid over de dag (na het eten) aan korte beweging te doen. Het is zelfs zo dat korte workouts soms effectiever zijn voor je conditie dan een lange workouts, omdat lange workouts veel cortisol kunnen produceren.

4. Stoppen met de pil

De hormonen in anticonceptie pillen maskeren je natuurlijke hormonale patronen om ovulatie te voorkomen en dus zwangerschap te voorkomen. Ze maskeren tevens de onderliggende onevenwichtigheden die PCOS veroorzaken, dit betekent dat je symptomen waarschijnlijk terugkomen zodra je met de pil stopt. Als je de pil nam om de symptomen onder controle te houden, is het goed om je te richten op het herstel van de maandelijkse cyclus. Focus je daarom op de belangrijkste micronutriënten die jouw cyclus ondersteunen. Kruisbloemige groenten, zoals broccoli, boerenkool en bloemkool, kunnen bijvoorbeeld helpen om overtollige oestrogeenspiegels of andere hormonen in evenwicht te brengen. Avocado’s zijn rijk aan veel essentiële vetzuren en dienen ook als goede ondersteuning.

5. Bestrijd haaruitval en hirsutisme met de juiste voeding en suppletie

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 (zoals eidooiers en zalm), voedingsmiddelen die rijk zijn aan fytosterolen (zoals tarwekiemen en spruitjes) en sommige supplementen, zoals zaagpalmetto, kunnen haarverlies of hirsutisme (overmatige haargroei) helpen verbeteren.

All search results