3 gezonde voedingsmiddelen die je bloedsuikerspiegel kunnen verhogen

bloedsuikerspiegel

Als we het hebben over de ergste voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel verhogen hebben we het natuurlijk over bewerkte producten die veel suiker en geraffineerde koolhydraten bevatten. Maar wacht! Wist je dat er ook gezonde voedingsmiddelen zijn (die je wellicht eet), die jouw bloedsuikerspiegel doen pieken?

Er zijn gezonde voedingsmiddelen die helaas echte glucosepieken kunnen veroorzaken. Dit betekent niet dat je deze voedingsmiddelen daarom perse uit je dieet dient te schrappen. Enkele aanpassingen kunnen alleen behoorlijk helpen om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Lees hieronder meer over welke 3 gezonde voedingsmiddelen dit zijn en hoe je deze het beste kunt eten. 

1. Bonen (voor sommigen)

Bonen zijn rijk aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen maar kunnen voor sommige mensen helaas bloedsuikerspiegel pieken veroorzaken. Dit geldt niet voor alle mensen. Dit heeft waarschijnlijk iets te maken met het darmmicrobioom van de individu. Echter is hier minder onderzoek naar nodig, maar een verschillend microbioom is geen gekke gedachten wat betreft onze reactie op bepaalde voedings zoals bonen. 

LEES OOK: Lichaamsbeweging heeft een positief effect op de darm- en insulinegevoeligheid.

2. Druiven

Veel vruchten doen iets met onze bloedsuiker, maar druiven verhogen deze flink. Druiven worden vaak alleen gegeten, zonder andere bronnen van vezels of eiwitten. Je snijdt niet vaak druiven in stukjes en doet ze in (kokos)yoghurt. Om de piek te verlagen, kun je de druiven combineren met wat noten, avocado of een stukje kaas als je zuivel eet. Op deze manier kunnen de toegevoegde vezels en eiwitten helpen de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen.

3. Havermout

Voor havermout geldt een soortgelijk verhaal – alleen is het vaak hetgeen wat de mensen toevoegen aan haver dat zo’n piek oplevert. Het verrijken van je havermout kom met suiker, siroop en chocolade zal waarschijnlijk resulteren in flinke pieken. Rauwe cacaopoeder, amandelboter, chiazaden en wat walnoten kunnen die reactie zeker indammen. Het type haver dat je kiest, is ook van belang. Een pakje instant havermout (dat wordt verwerkt) kan een heel andere bloedsuiker respons veroorzaken dan een kopje biologische en glutenvrije haver.

Tot slot

Focus je op het eten van volwaardige voedingsmiddelen van een hoge kwaliteit, dit is een geweldige manier om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Weet dus dan er ook gezonde voedingsmiddelen zijn die de glucose flink kunnen verhogen en dat je daar rekening mee wil houden. Je hoeft daarom zeker niet druiven, havermout of bonen volledig uit je dieet te skippen, maar de manier waarop je deze combineert kunnen een groot verschil maken.

All search results