Glutenvrij eten? Eet dan vooral de volgende vervanging voor gluten niet

gluten

Gluten. Dit eiwit – gevonden in granen, voornamelijk tarwe, rogge en gerst – staat op de lijst van de hoogste voedselintolerantie voedingsmiddelen. Ze activeren ons immuunsysteem en kunnen een domino-effect van ongewenste chemische stoffen in ons lichaam veroorzaken. 

Zo kunnen we last krijgen van: spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, moeite met slapen ’s nachts, gewrichts- en spierpijn en zelfs veranderingen in ons humeur en de geestelijke gezondheid. Je hoeft geen coeliakie te hebben om deze klachten te herkennen. Veel mensen zijn namelijk gevoelig voor gluten dus de kans is groot dat jij een van hen bent. 

Wat je vaak ziet is dat mensen glutenvrij gaan eten en zich dan toch niet beter voelen. Hoe kan dit? Omdat zij massaal aan de maïs producten gaan. Wat nou net niet de bedoeling is. 

Maïs is lang niet zo goed als men denkt

Hoewel maïs geen gluten bevat, bevat het wel een soort eiwit dat zeïne wordt genoemd en dat een abnormale immuunrespons veroorzaakt die lijkt op gluten. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, was de reactie gekoppeld aan een toename van gastro-intestinale ontsteking bij patiënten met de diagnose coeliakie, wat hun GI-symptomen mogelijk zou kunnen verergeren. De onderzoeken zijn beperkt maar we kunnen zeker stellen dat zeïne ook ‘slecht’ is voor mensen met een glutengevoeligheid. 

Meer over ontstekingen door gluten

Waarom is ontsteking belangrijk? Hoewel er de goede soort is (acute ontsteking) die onmiddellijk in actie komt als je gewond bent, is er ook de slechte soort (chronische ontsteking) die verband houdt met een aantal gezondheidsproblemen. Hoewel veel dingen kunnen bijdragen aan chronische ontstekingen – slecht slapen, dagelijkse stress, niet de juiste soort lichaamsbeweging krijgen – is de grootste boosdoener vaak het dieet. Juist daarom kan het zo belangrijk zijn om irriterende stoffen zoals gluten en maïs te elimineren.

Meer redenen om maïs niet te eten

Indien je nog niet overtuigd genoeg was, lees hier meer redenen om maïs vrij te gaan:
– Maïs is erg vaak genetisch gemodificeerd. De zogenoemde GMO’s zijn niet alleen schadelijk voor de vriendelijke bacteriën in onze darm, maar de gewassen vereisen het gebruik van nog meer pesticiden. Deze vinden uiteindelijk hun weg vinden naar onze lucht, bodem en water.

– Op maïs groeien verschillende soorten schimmels. Sommige van die schimmels produceren giftige verbindingen (mycotoxinen) die in verband zijn gebracht met zowel korte- als lange termijn effecten op de gezondheid bij mensen, waaronder immuundeficiëntie.

– Het is een voedingsmiddel met een hoge glycemie waardoor de bloedsuikerspiegel kan stijgen.

Tot slot over gluten

Over het algemeen is het af te raden om gluten en maïs te consumeren. Ze kunnen ontstekingen veroorzaken, vooral voor mensen met coeliakie, maar ook voor iedereen met een gluten gevoeligheid. Dit kan gevolgen hebben voor het algehele welzijn.

LEES OOK: Omega-3-vetzuren: belangrijk voor onze algehele gezondheid.

All search results